20.09.22
Digitalizacja w firmie produkcyjnej. Czy zawsze warto?
Gościem 21. odcinka podcastu Six Sigma Espresso był Michał Bukowski – osoba odpowiedzialna za ciągłe doskonalenie w dużej firmie produkcyjnej. Rozmawiamy o tym jak wygląda praca na takim stanowisku, jak kształcić się w obszarze Six Sigma i Lean, by wyciągnąć dla siebie jak najwięcej, o digitalizacji procesów i narzędzi oraz jak to się stało, że system lokalny zacząć działać globalnie. Zapraszamy do wysłuchania odcinka!
13.09.22 KamiL Torczewski
Czy Sponsor może być członkiem zespołu?
To zaskakująco częste pytanie, które zadają liderzy projektów usprawniających. I jak to zazwyczaj bywa – nie ma jednej właściwej odpowiedzi. Za to jest taka, do której ja się najbardziej skłaniam. A brzmi ona „Nie”. Albo „Zazwyczaj lepiej nie”. Poniżej wyjaśniam dlaczego.
06.09.22 Marcin Mazur
Powody, dla których warto wdrożyć Lean Manufacturing
Efektywność chyba jeszcze nigdy nie była tak istotna jak teraz. Ostatnie wydarzenia na świecie, takie jak pandemia COVID-19 czy atak Rosji na Ukrainę, pokazały nam brutalnie, że tworzone przez ostatnie dekady „łańcuchy dostaw” – prawdopodobnie najmodniejsze sformułowanie 2022 roku – są niezwykle wrażliwe na nieprzewidywalne wydarzenia o globalnym zasięgu. Jedną z odpowiedzi firm na te zmiany stało się lokalizowanie produkcji w mniejszym rozproszeniu. W jaki sposób maksymalizować produktywności oraz redukować koszty (marnotrawstwa), by pozostać konkurencyjnym na rynku? Dla wielu odpowiedzią jest zestaw zasad i praktyk znanych pod wspólną nazwą Lean Manufacturing.
23.08.22
Pokolenie Y. Co sądzi o Six Sigma i Lean?
Pokolenie Y bez wątpienia jest wyzwaniem dla dzisiejszej kadry zarządzającej. Ciągła chęć rozwoju, poszerzania kompetencji i zmiany to jedne z cech jego przedstawicieli. Czym jeszcze charakteryzuje się pokolenie Y? Co uważa na temat programów Six Sigma i Lean? Zapraszamy do wysłuchania inspirującej rozmowy z przedstawicielem pokolenia Y – Tomaszem Pawlickim – który pomimo swojego młodego wieku osiągnął bardzo duży sukces zawodowy.
17.08.22 KamiL Torczewski
3 powody braku motywacji w zespole DMAIC. Jak sobie z nimi poradzić?
Efektywny i zaangażowany zespół to wyzwanie dla wielu liderów prowadzących projekty DMAIC. Długi czas ich trwania powoduje, że zaangażowane osoby mogą odczuwać coraz mniejszą motywację do działania. Jakie są powody braku motywacji i jak im zaradzić?
09.08.22 Tomasz Pawlicki
Marnotrawstwa w procesach. Na co organizacje tracą pieniądze?
Marnotrawstwo według metodyki Lean tłumaczone jest jako czynności konsumujące czas, jednak nie generujące zysków dla organizacji lub wartości dodanej dla Klienta końcowego. Konsekwencją ciągłego i systematycznego prowadzenia procesów z akceptacją obecnego marnotrawstwa, jest generowanie szeroko pojętych strat w przedsiębiorstwie. Czym jest Muda? Jak rozpoznać marnotrawstwa w procesach?
19.07.22
Kaizen, Lean czy Six Sigma? Jak w praktyce wygląda wsparcie biznesu?
Lean, Kaizen czy Six Sigma? Czy da się to połączyć i jeśli tak, to jak zrobić to efektywnie? Jak wygląda wspieranie biznesu w praktyce okiem szefa GMS? To główne wątki 19. odcinka podcastu Six Sigma Espresso, którego gościem był Wojciech Michalski – certyfikowany Six Sigma Black Belt oraz szef GMS w firmie zajmującej się produkcją aparatów słuchowych. Zapraszamy do odsłuchania!
12.07.22 Tomasz Pawlicki
3M, czyli Muda, Mura, Muri. Marnotrawstwa w kulturze Lean
Wbrew temu co sobie życzymy, wciąż istnieją organizacje, które marnują swój czas i pieniądze na działania niewnoszące wartości dodanej do firmy i/lub procesu. To, co nie tylko nie przynosi zysków, skutecznie je pomniejsza oraz obciąża pracowników dodatkową pracą. Lean Manufacturing zidentyfikował takie działania jako model 3M. Dlaczego ważne jest, by je eliminować? Przedsiębiorstwa, które wdrożyły strategiczne rozwiązania, zaczynając od identyfikacji tzw. marnotrawstw, na nowy odkryły swój potencjał i stały się o wiele bardziej konkurencyjne na rynku.
Masz pytania?
Skontaktuj się z nami
Zapisz się na nasz newsletter
i bądź na bieżąco